Canada - Nicky Pieke

Afstuderen in Vancity

Als brugklasser kwam ik erachter wat ‘stage lopen’ betekende. Sindsdien wist ik dat ooit mijn stage zou gaan plaatvinden in het buitenland. Als vierdejaars ALO-student was dit niet de voor de hand liggende keuze, maar mogelijk was het gelukkig wel. In plaats van het voor mij vertrouwde Curaçao, waar ik altijd al voor een langere tijd heen wilde, koos ik voor het grote en onbekende Vancouver met een voertaal die afweek van Nederlands. Spannend was het wel, maar niks was leuker geweest!

Daar sta je dan; zo enthousiast als een jonge hond en vastberaden om naar Canada te gaan voor je afstudeerstage. Iedereen mag het weten! Maar stop. Hoe kom ik eigenlijk aan een stageplek? Wat wordt mijn afstudeerproject? Waar ga ik wonen? Hoe kom ik aan een visum? Yep, welcome to reality.

Goede voorbereiding is het halve werk

Mijn doel was om een toptijd te hebben in Canada en zo goed als afgestudeerd terug te komen in Nederland. Om dit doel te realiseren was een goede voorbereiding essentieel. Ik had alle studiepunten die ik kon halen gehaald, mijn afstudeerplan was goedgekeurd, ik had een groot deel van het literatuuronderzoek al gedaan en alles was goed gecommuniceerd met school. Daarnaast wist ik dat het aanvragen van een working-holiday visum voor Canada een hele klus zou worden en dat het daadwerkelijk verkrijgen van dit visum veel geluk vereiste. Ook hier moest ik dus op tijd mee aan de slag. Aangezien ik in Vancouver geen connecties had, schakelde ik Stagehuis (www.stagehuis.nl) in om mij te helpen bij het zoeken van een geschikte stageplek. Dit was absoluut het geld waard, want zo kwam ik terecht bij Athletics for Kids, een geweldige non-profit organisatie die er naar streeft dat alle kinderen kunnen participeren in amateur sport. We werkten in een klein team en mijn baas was een topper: ik kreeg veel vrijheid en verantwoordelijkheid, ik mocht mee naar feestjes, fundraisers en gala’s en ik kon mijn afstudeerproject uitvoeren. What a catch!

Eenmaal terug in Nederland concludeerde ik dat mijn doel behaald was. Ik hoefde alleen nog maar een verslagje te schrijven.

Een beetje veel plezier is best belangrijk!

Tijdens mijn stageperiode in Vancouver heb ik wel meer dan een beetje plezier gehad. Hiken en skiën in de bergen, kanoën en walvissen kijken op zee, kamperen en beren spotten in de bossen en feestjes vieren in de gezellige en veelzijdige stad Vancouver; dit is maar een greep uit alle mooie dingen die ik heb ondernomen. Natuurlijk maakten mijn nieuwe vrienden, afkomstig van all over the world, dit tot onvergetelijke momenten.

Zo makkelijk is het nog niet… dat afstuderen in het buitenland, maar wanneer je de lat graag wat hoger legt voor jezelf is het zeker de moeite waard. Het is namelijk een gigantisch dikke plus op je CV en nog veel belangrijker; een ervaring waar je nog heel wat jaartjes van kan nagenieten!

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Onze sponsoren